Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Το καθαρτήριο

Δεν είναι σίγουρο αν το σημερινό καθαρτήριο της Ελλάδας είναι σύμφωνο με την καθολική εκκλησία που το θεωρεί προθάλαμο του παραδείσου ή με τον Δάντη που το θεωρεί χώλ εισόδου στην κόλαση. Ευτυχώς είμαστε ορθόδοξοι έστω και αν και ή όλη εξέλιξη της κρίσης δεν είναι ορθόδοξη. Τελικώς όλα απομυθοποιούνται σ΄αυτόν τον κόσμο αρκεί να μη πιστεύεις στις αυθεντίες που πυκνώνουν αυτή την περίοδο. Και φαίνεται ότι εκτός από την δυαρχία κόλασης/παραδείσου υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις και εν τέλει αν δεν σε ενδιαφέρει να είσαι απαραίτητα είτε στην κόλαση είτε στον παράδεισο (αν τίθεται θέμα επιλογής δηλαδή) μπορείς να αποδεχθείς να είσαι σε επίπεδο καθαρτηρίου γιατί δεν είναι χειρότερο από την κόλαση.
Πρώτη λοιπόν διαπίστωση είναι ότι το καθαρτήριο είναι εφικτή λύση. Υπάρχει και  προσφέρει ανεκτή διαμονή εκεί που όλοι σου έλεγαν ότι θα έλθει η καταστροφή, θα διαλυθεί η χώρα, θα πλακώσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου και θα μας πάρουν τα σώβρακα. Δεύτερη διαπίστωση είναι ότι το καθαρτήριο είναι θέμα αντίστασης. Αν θέλουν να σε στείλουν στην κόλαση αλλά εσύ αντιστέκεσαι υπάρχει περίπτωση να μείνεις στο καθαρτήριο. Τρίτη διαπίστωση είναι ότι πολλοί από τους υπαίτιους της καθόδου στον Αδη, χάνουν τη θέση τους στον παράδεισο και σε ακολουθούν στο καθαρτήριο όπου πια μπορείς να τους αγγίξεις και να τους τραβήξεις το αυτί. Τέταρτη διαπίστωση είναι ότι  όσοι, πριν την εισδοχή στο καθαρτήριο, είχαν περίπου επίπεδο διαβίωσης καθαρτηρίου, είναι προετοιμασμένοι για το ματς. Πέμπτη διαπίστωση είναι ότι αυτή η κατηγορία των προετοιμασμένων για το καθαρτήριο είναι συντριπτική πλειοψηφία και έχουν τον έλεγχο του χώρου.

Τα πάντα λοιπόν είναι σχετικά και το καθαρτήριο μπορεί συνολικά να είναι η βέλτιστη λύση αλλά δεν είναι η καλύτερη για τον καθένα. Το να είσαι σε καθαρτήριο έχει δυσάρεστες συνέπειες αν ζούσες στον παράδεισο με τρόπο που σε έκανε υποψήφιο για την κόλαση. Αν για παράδειγμα περνούσες τα προηγούμενα χρόνια καλά διότι ήσουν διεφθαρμένος εφοριακός, τώρα που η χώρα μπήκε στο καθαρτήριο σημαίνει ότι πρέπει να χάσεις τα προνόμιά σου και να αποδεχθείς να υποφέρεις όπως ο πάσα ένας στην καλύτερη των περιπτώσεων αν δεν πας κατευθείαν στην κόλαση. (Αυτό είναι που λέμε κολαστήριο). Το κολαστήριο είναι η πρέπουσα λύση για όλους όσους αυθαδίασαν τα προηγούμενα χρόνια κατά της κοινωνίας. Κάτι επώνυμοι που θεωρούσαν ότι υπήρξαν ανώτεροι κοινωνικά και φυσικοί κάτοικοι του παραδείσου πρέπει να κάνουν καταναγκαστικά έργα στο κολαστήριο. Επιχειρηματίες που φτιάχτηκαν πάνω στις κοινοτικές επιδοτήσεις διότι είχαν καλές κομματικές προσβάσεις, κάτι ψιλομαφιόζοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες που εκβιάζουν την συμπεριφορά της πολιτείας, κάτι άπληστοι χρηματιστές, lifestyle τηλεπερσόνες που διεκδικούν από το πουθενά θέση στα άνω δώματα… go to jail ή στο κολαστήριο της ασημαντότητας χωρίς BMW.

Και για να μη ξεχνιόμαστε: το μεγαλύτερο κολαστήριο των τελευταίων αιώνων θα είναι η επόμενη βουλή! Εκεί θα ξεπλυθούν όλες οι προηγούμενες αμαρτίες του πολιτικού συστήματος, εκεί θα καούν γενιές πολιτικών ως σπονδή στην κρίση.  Εμπρός της γής οι κολασμένοι (ή καθαιρόμενοι;)